No silver SAM bullet!
Op 13 december jl. organiseerden wij de themasessie Software Asset Management (SAM). Ditmaal waren we te gast bij Koninklijke Boskalis in Papendrecht. Aanleiding voor de SAM themasessie waren de uitkomsten uit ons leveranciers tevredenheid onderzoek waar we constateerden dat veel van onze leden niet tevreden zijn over de gehanteerde licentie- en contractmodellen die soft- en hardware leveranciers hanteren. We ervaren veel starheid in de contracten en weinig transparantie in de licentiemodellen wat vaak leidt tot compliancy issues die opgelost moeten worden tussen vraag- en aanbodzijde in de markt.
Op 13 december jl. organiseerden wij de themasessie Software Asset Management (SAM). Ditmaal waren we te gast bij Koninklijke Boskalis in Papendrecht.
Aanleiding voor de SAM themasessie waren de uitkomsten uit ons leveranciers tevredenheid onderzoek waar we constateerden dat veel van onze leden niet tevreden zijn over de gehanteerde licentie- en contractmodellen die soft- en hardware leveranciers hanteren. We ervaren veel starheid in de contracten en weinig transparantie in de licentiemodellen wat vaak leidt tot compliancy issues die opgelost moeten worden tussen vraag- en aanbodzijde in de markt.
Hoe wapen je je nu tegen ‘incompliancy’ en welke ‘silver bullet’ kan je daarbij helpen? "Zorg er in ieder geval voor dat je je SAM op orde hebt!" was de boodschap uit enkele presentaties. Veel van onze leden zijn bezig met de opzet en implementatie van SAM. Tijdens deze sessie werden de ervaringen met elkaar gedeeld en zijn we op zoek gegaan naar de ‘silver bullet’. Is er één ‘all-in-one’ tool die ons kan helpen? Wat de vendoren van SAM-tools ook mogen beweren, hun ‘all-in-one’ tools kunnen niet alléén de oplossing bieden voor organisaties. Het lijkt dat veel grote software vendoren hun licentiemodellen aanpassen om het risico op ‘incompliancy’ van de klantorganisaties te vergroten omdat dit onderdeel uitmaakt van hun verdienmodel. Dat bleek eens te meer bij de laatste presentatie waarbij we ten opzichte van één grote software-vendor uitgebreid de ‘pittfalls’ kregen voorgeschoteld en we inzage kregen in de complexiteit van het licentiemodel van deze vendor.
De SAM themasessie leverde onze leden inzichten op in de opzet en aanpak van SAM en de conclusie dat er geen silver SAM bullet beschikbaar is. Dat bewijst eens te meer dat kennisuitwisseling tussen organisaties van de vraagzijde de compliancy risks drastisch kan reduceren. Het is niet voor niets dat wij een Code of Conduct hebben opgesteld waarin we oproepen tot meer transparantie en flexibiliteit in de licentie-, contractmodellen en de relatie. Wij dagen de soft- en hardware vendoren uit om hun feedback te geven op deze Code of Conduct en met ons de dialoog aan te gaan.
Deel dit bericht