Fair Principle 5: Contractuele voorwaarden mogen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren

Fair Principle 5: Contractuele voorwaarden mogen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren

2022-07-28 NB Fair Principles 05Bdonderdag 28 juli 2022

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ‘Fair Principle’ 5 vereist dat contractuele voorwaarden mogen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren.

Software is de drijvende kracht achter open innovatie en digitale transformatie. Hierdoor is elk bedrijf geheel of gedeeltelijk een softwarebedrijf geworden. Vroeger had elke organisatie een IT-afdeling, nu heeft elke afdeling een IT-organisatie. Software is mainstream geworden. Software kan kant-en-klaar worden gebouwd of gekocht, software kan draaien op diverse hardware die al dan niet binnen of buiten het bedrijf staat opgesteld, terwijl die systemen door het bedrijf zelf of door derden kunnen worden beheerd.

Tegenwoordig zijn aanbieders van bedrijfssoftware en cloudservices overal aanwezig en nemen ze een dominante positie in. Een verantwoordelijke leiderschapshouding ten opzichte van de klant moet worden toegepast:

• Klanten die software hebben gekocht of aangeschaft, hebben de mogelijkheid om de software te implementeren en te gebruiken op het platform naar keuze of bij de cloudprovider naar keuze. De algemene voorwaarden, met inbegrip van commerciële voorwaarden, zijn niet-discriminerend en uniform voor het uitvoeren van werklast in de cloud, op locatie of in een hybride opstelling met vergelijkbare werklast en prestaties. Indien de techniek en de werklast vergelijkbaar en gemeenschappelijk zijn, heeft de klant keuzevrijheid.

• Klanten die hun werklast op locatie naar cloudproviders verplaatsen, moeten een kostenneutrale verschuiving realiseren die de investering op vergelijkbare prestaties en werklast waarborgt. Cloudinfrastructuur heeft dezelfde of vergelijkbare rekenkracht en heeft dezelfde beperkingen als on-premise workload, met als enige uitzondering dat de onderliggende hardware eigendom is van een derde partij.

• Klanten mogen niet overgeleverd zijn aan de genade van de leverancier voor wat ze kunnen gebruiken en moeten vrij zijn om elders een dienst te verlenen. Noch softwareleverancier noch cloudprovider mag deze keuzevrijheid beperken of blokkeren.

Leveranciers van zakelijke software en clouddiensten moeten daarom voldoen aan het vijfde principe; contractuele voorwaarden zullen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren.

« Terug

Close