Blog: ProRail sponsort de volgende generatie IT’ers

Blog: ProRail sponsort de volgende generatie IT’ers

2024-06-24  Blog Evy Kalker21 juni 2024

De mini Rubik’s Cube had ik binnen no-time weer opgelost en de doolhof-sleutelhangers waren zo kapot, maar de bèta-Olympiade daarentegen is in mijn herinnering niet stuk te krijgen. Daar ben ik vast de enige niet in. Knik als er nu ook warme herinneringen bij je naar boven komen.

Waar zit jij te knikken? Achter je beeldscherm zeker! Jij bent de IT in gegaan en over een tijdje zullen veel van de meiden van alle middelbare scholen die nú aan een Olympiade meedoen dit ook doen. Want dit jaar vindt eind juli de European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI) in Nederland plaats (Veldhoven). Een mooie gelegenheid om meiden met talent voor IT te enthousiasmeren en de IT-sector op de kaart te zetten als divers en inclusief werkveld.

Want natuurlijk is het leuk om even weg te zijn van school, gekke en uitdagende puzzels op te lossen, en thuis te komen met veel verhalen en grappige gadgets in een giftbag. Achteraf bezien was het echter vooral het treffen van gelijkgestemden wat de meest langdurige indruk maakte. Even niet die leerling zijn die net te enthousiast het huiswerk heeft gemaakt, of die vraag te veel stelt, maar ontdekken dat er meer mensen zijn die een technisch vak leuk vinden, én dat er veel meer is dan de sommen uit het schoolboek. De Olympiades zijn van oudsher gericht op het enthousiasmeren en motiveren van middelbare scholieren voor de bètavakken. Zelf nam ik voor het eerst deel aan een wiskundewedstrijd in de eerste klas en heb dat tot en met mijn examenjaar met veel plezier gedaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik daarna nooit getwijfeld heb om een technische studie of carrière te kiezen.

Extra leuk dat ik nu als IT’er vanuit ProRail betrokken ben bij de sponsoring van de EGOI!

Want het bleef opvallend in de jaren dat ik mijn ‘inner-nerd’ vrij liet op de wedstrijddagen: Ik was één van de weinige meiden. De meeste leden van CIO Platform Nederland zullen dit binnen hun ICT organisatie herkennen. Bij ProRail zijn we bijvoorbeeld trots op de toename van vrouwen binnen ICT van 16% naar 18,1% in zes jaar tijd. Ja, je knikt alweer, herkenbare cijfers. Jammer, want zo lopen we in een krappe arbeidsmarkt een groot deel van de beroepsbevolking mis door vooral de vooroordelen over het vakgebied en een gebrek aan representatie. Bij wiskunde-olympiades bleek het effect van een aparte wedstrijd voor meiden dat er méér meiden deelnamen aan de algemene competitie. In 2021 is de informatica-versie gevolgd met de eerste European Girls’ Olympiad in Informatics, die dit jaar dus in Veldhoven plaatsvindt. En laat de naam je niet van de wijs brengen, de wedstrijd vindt elk jaar plaats in Europa, maar de teams komen uit 50 landen vanuit de hele wereld.  

Behalve de sponsoring, draagt ProRail ook bij aan het programma van de wedstrijdweek. Met een workshop van het programma Bevers en Dassen laten we zien dat IT én maatschappelijk betrokken kan zijn (rijden de treinen wel morgen?), én ecologisch (bevers en dassen ondergraven het spoor), én niet alleen achter de computer plaatsvindt (met een drone de burchten opsporen). Er zijn veel factoren in het spel als het gaat om de studie- en loopbaankeuze van meiden, maar één van de redenen om niet voor het Bèta/IT-domein te kiezen is dat meiden vaak een te beperkt beeld hebben van de sector (zie vhto.nl, expertisecentrum genderdiversiteit in Bèta, techniek en ICT). Je hoeft heus niet zo’n techneut te zijn als ik om de IT in te gaan! Daarnaast begeleiden we de kennismakingsspelen aan het begin van de week met een groep vrouwelijke collega’s. Zo laten we zien dat er binnen een technische bedrijf genoeg rolmodellen met verschillende (IT-)beroepen zijn. Om ook de IT-studentes van voornamelijk de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) kennis te laten maken met ProRail, hebben we naast de technische delegatie onze collega’s van HR uitgenodigd om contact te leggen met de vrouwen die bíjna op de arbeidsmarkt rondlopen.

We kijken er ontzettend naar uit om al deze jonge enthousiastelingen te zien strijden op het virtuele wedstrijdveld en zijn vol spanning aan welke delegatie we een prijs mogen overhandigen! Op deze manier kunnen wij als organisatie en IT-afdeling ons steentje bijdragen aan een meer divers en breder aanbod van IT’ers.

Zit je nu weer te knikken en ben je enthousiast? Wil je meer weten over dit evenement, meiden in IT, of de hoe de sponsoring werkt, aarzel niet om contact met mij op te nemen (linkedin.com/in/evy-kalker/).

Evy Kalker
Beheer M365 & Power Platform
ProRail

« Terug

Close