Debat over Digitalisering

Debat over Digitalisering

20170301 debat bnr digitalisering.jpgwoensdag 01 maart 2017

In het kader van de aankomende verkiezingen debatteren ondernemers over vier thema's. Teun van der Vorm (CIO ANWB) nam deel aan het debat over digitalisering.

In de week van maandag 27 februari t/m vrijdag 3 maart 2017 organiseren BNR en MKB-Nederland debatten over de uitkomsten van het Ondernemerskieskompas. De vier hoofdthema’s zijn arbeidsmarkt, energie, belastingen en digitalisering. 

Gisteren ging het debat over 'Digitalisering', een onderwerp dat bij onze leden hoog op de agenda staat en daarom één van de vijf hoofdthema's is van het CIO Platform Nederland.

Aan het debat nam CIO Platform Nederland lid Teun van der Vorm (CIO ANWB) deel, samen met Ben van der Burg (IT-ondernemer en BNR-columnist) en Lineke Sneller (hoogleraar ICT aan Nyenrode). Door middel van stellingen gaven ze hun boodschap op het gebied van digitalisering door aan het volgende kabinet.

De stellingen waren:
1) Mensen die hun baan verliezen door technologische ontwikkelingen moeten worden omgeschoold op kosten van hun voormalig werkgever.
2) Bedrijven moeten worden verplicht om te investeren in cyber security.
3) Computer programmeren moet een verplicht vak worden op de basisschool, ook al betekent dit minder tijd voor andere vakken.

Het verplichten van omscholing van werknemers en investeren in cyber security gaat volgens de aanwezigen te ver. Werknemers hebben een eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling en in het kader van duurzame inzetbaarheid moet je continue investeren in werknemers, niet pas met de komst van robots, etc. Daarnaast zien bedrijven zelf het belang van digitale veiligheid en doen door de hoge boetes op het gebied van privacy wetgeving al investeringen op dit gebied. Het is namelijk van belang voor de bedrijfscontinuiteit en de reputatie dat de bedrijven de digitale veiligheid goed op orde hebben. Een verplicht vak computer programmeren op de basisschool is wel een goede manier om digitale ontwikkeling en logisch denken al op jonge leeftijd te stimuleren. Het gaat echter verder dan alleen programmeren, het gaat over computional thinking, het leren oplossen van problemen en vaardigheden op het gebied van samenwerken. 

Aanwezigen waren het daarnaast allen eens dat de ICT kennis en visie mist in huidige verkiezingscampgnes. Het IT component is onderdeel van alle thema's (zorg, veiligheid, onderwijs, etc.) en hier moet meer aandacht voor komen. Uit het bedrijfsleven is daarom een digitaal manifest ondertekend, met daarin vijf acties die minimaal nodig zijn in een volgend kabinetsperiode om Nederland een stap voorop te laten lopen op het gebied van digitalisering (meer informatie).

Luister hier het debat terug: website BNR.

« Terug

Close