Begint eer ge bezint!
Begint eer ge bezint!
Dat was uiteindelijk dé uitspraak waar de Jaardag 2017 van het CIO Platform Nederland op uitdraaide. De veranderingen gaan zo snel, je kunt maar beter beginnen/proberen/fouten maken/leren, dan blijven nadenken over het ultieme plan. De Jaardag was voor de ruim 100 deelnemers inspirerend en, mede door inzet van Buzzmaster, zeer interactief.
De middag ging van start met een welkomstwoord van Ronald Verbeek en daarna een mooie interactie van voorzitter Marcel Krom (met behulp van Buzzmaster) met het publiek. Een inzicht dat dit opleverde is dat zo’n 60% van de aanwezigen de veranderende wereld en organisatie on top of mind heeft!
Hierna gaven de auteurs van van ‘CIO 3.0’, Antoon van Luxemburg en Karin Zwiggelaar een overzicht van de ontwikkeling van het CIO-werkterrein van automatiseren, via informatiseren naar innoveren en transformeren. Het advies van Antoon en Karin was om sneller te leren door op kleine schaal te experimenteren, om zodoende sneller te kunnen leveren. Op de publieksvraag ‘wat wordt de CIO 4.0?’ kwam als antwoord: “als IT de business wordt, dan wordt de CIO de nieuwe CEO”.
Martijn Aslander, stand-up filosoof, gaf hierna inzicht in de ontwikkeling die hij waarneemt in de wereld van technologie en economie. Hij verwacht dat binnen enkele decennia een einde komt aan de op schaarste gebaseerde economische modellen die nu dominant zijn. We moeten ons gaan richten op een maatschappij van overvloed. Plannen maken heeft hierbij geen zin, omdat de snelheid van verandering te groot is. Ook stelt Martijn dat slimmer samenwerken de oplossing is met als motto “begin klein en blijf constant in ontwikkeling”. Alleen deze instelling zorgt voor de benodigde snelheid die nu noodzakelijk is.
Menno Lanting, expert op het gebied van Innovatie, technologie en leiderschap, inspireerde de aanwezigen onver wat disruptie nu echt inhoudt. Het gaat feitelijk om dingen kapot maken... Hoe blijf je relevant en wendbaar als organisatie? Wat kun je als organisatie doen om mee te kunnen in deze ontwikkeling? De adviezen die hij gaf gingen over het denken op kleine schaal, een flexibele organisatie, deelname in netwerken en een focus op exploratie en leren in plaats van alleen exploiteren.
Vlak voor de pauze kregen vier van onze lid organisaties (Heineken, PostNL, VIVAT verzekeringen en Royal Vopak) het podium om in een pitch hun innovatie aan te prijzen. Gedurende de pauze konden de aanwezigen meer te weten komen over de vernieuwingen van deze leden op een innovatiemarkt.
In het laatste deel van het programma gaf Sjoerd Blüm, CIO van Schiphol, een toelichting op de ambitie van Schiphol om in 2018 de ‘worlds best digital airport’ te zijn. De IT strategie is daarbij opgezet als een business strategie en een CDO wordt ingezet om de rest van de business te verleiden de digitale transitie te omarmen. De vraag naar hoe het behalen van de ambitie wordt gemeten was Sjoerd duidelijk, ook dat is een leerproces. Begint eer ge bezint!
Met het uitgebreide programma van deze dag hebben de sprekers de aanwezigen weten te inspireren en wellicht te verleiden om de eerste of vervolgstappen te zetten van verandering. In de wrap-up waren de belangrijkste take-aways van de dag:
- Integraliteit tussen IT en business is essentieel om de transitie naar digitalisering te realiseren.
- Houd rekening met de menselijke factor in veranderingsbereidheid.
- Houd het klein, experimenteer, maak fouten en leer daarvan.