Blog: Pak je verantwoordelijkheid als CIO ook buiten de IT!
Als CIO/directeur IT ben je enorm druk met de digitale transitie van jouw bedrijf of organisatie. Er moet bijvoorbeeld legacy aangepakt worden, de technische schuld moet omlaag, en innovaties moeten benut en ingevlochten worden in het bestaande applicatie landschap om het zo robuust, betrouwbaar en wendbaar mogelijk te maken.
Veel van ons zijn daar meer dan 40 uur in de week mee bezig, de ruimte voor verbetering lijkt oneindig. Sommige collega’s denken dat het alleen jouw CIO verantwoordelijkheid is om te zorgen dat de hele organisatie bestand is tegen cybercriminelen. Anno 2023 zijn er nog steeds organisaties die informatievoorziening zien als een cost centre, terwijl vrijwel geen enkele tak van sport het primaire proces kan laten vloeien zonder gebruik te maken van een of andere vorm van IT. Om de opgave compleet te maken zijn er veel te weinig medewerkers in huis met de juiste kennis en kunde om al dit werk te verzetten. Je agenda is een kunstwerk van elkaar overlappende kleuren met tijdsblokken en je kan er niets meer bij hebben. Je gaat je daarom ook zeker niet druk maken om modegrillen en buzztermen zoals ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ (D&I), dat mag HR doen. Bovendien is voor jou iedereen gelijk, als hij/zij/hen het werk maar doet! Dus leuk zo’n poll in de CIO app, maar we reageren wel als er weer iets belangrijks voorbij komt.
Mensen maken organisaties
Daar gaat iets mis. Mensen maken organisaties. Mensen hebben verschillende achtergronden, talenten en drijfveren. Om in snel ontwikkelende, vaak mondiale markten de juiste producten en diensten te kunnen leveren aan een brede groep afnemers, is het belangrijk die producten en diensten te ontwikkelen en uit te voeren met een divers samengestelde groep medewerkers. Zij kunnen helpen juiste keuzes te maken en blunders te voorkomen. Daarnaast is het in een arbeidsmarkt met grote schaarste nog eens extra belangrijk om een zo breed mogelijke groep potentiële medewerkers aan te spreken én goed te zorgen voor de mensen die al voor je werken. Het is dus nodig aandacht te besteden aan de diversiteit van jouw workforce en aandacht te hebben voor een open cultuur binnen de organisatie, zodat iedereen zich welkom kan voelen. Daarom zou jij je als CIO juist druk moeten maken over het vergroten van de diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in jouw organisatie.
Het begint bij je bewust te zijn van het feit dat jij in de positie zit om überhaupt iets te veranderen op dit onderwerp. Jij staat bovenaan (een deel van) de organisatiepiramide en de toon aan de top sijpelt door naar de rest van de club. ‘’Culture eats strategy for breakfast’’ (Peter Drucker), dus als het met de werkcultuur niet goed zit, komt die IV strategie waar je zo hard met je mensen aan werkt ook niet tot wasdom. In deze tijden waarin we moeten strijden om talent is het moeilijk genoeg om mensen te vinden die voor jou willen komen werken. En als dat al lukt, is het weer een uitdaging om ze enkele jaren te boeien en te binden. Aandacht voor D&I kan helpen bij die laatste queeste, omdat je door bewuste acties op deze thema’s medewerkers laat zien dat je je onderscheidt als werkgever en actief bijdraagt aan de tolerantie en veerkracht van onze maatschappij.
Wat kun je doen?
Bij de Sociale Verzekeringsbank is in de vorige CAO al een grote stap richting inclusie en gelijkwaardigheid gezet door het creëren van ‘feestdagenverlof’. Dit betekent dat medewerkers niet meer standaard/verplicht vrij zijn op christelijke feestdagen zoals Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag, maar dat iedereen zelf de feestdagen afboekt die men daadwerkelijk wil vieren. Bij de Schiphol Group gaven twee van de tien trainees expliciet aan dat zij bij meerdere opties voor het aanbod van Schiphol kozen vanwege het diversiteitsbeleid. Binnen CIO Platform Nederland is een nieuwe CIO Committee (CC) gestart die zich volledig richt op D&I. Hopelijk kan dit een voorbeeld zijn voor andere organisaties met een diverse populatie die inclusie en gelijkwaardigheid belangrijke waarden vinden.
Als het onderwerp van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie geen uitdagingen geeft aan jou persoonlijk of jouw inner circle, betekent dat niet dat het iets is waar je niet bij stil hoeft te staan. Het is een maatschappelijk probleem dat ook binnen jouw organisatie zorgt voor suboptimaliteit. Wees niet naïef: erken het, herken het en handel overeenkomstig.
Britt van den Berg
Voorzitter CIO Commissie Diversity & Inclusion CIO Platform Nederland
CIO SVB
- Labels