Even terug kijken op het eerste half jaar van 2024
Een mooie zomerblog van ons nieuwe bestuurslid Edward Cox, tevens Algemeen Directeur Louwman Group Services. Fijne zomer!
Beste collega’s en deelnemers van CIO Platform Nederland,
Zo net voor de start van de vakantieperiode is het een mooi moment om even terug te kijken op het eerste half jaar van 2024. Ik heb de indruk dat we het allemaal heel erg druk hebben. In die drukke agenda's vonden velen van jullie toch tijd om diverse evenementen van onze vereniging bij te wonen. Voor mij persoonlijk was onze Jaardag een echt hoogtepunt! Het was de best bezochte Jaardag in ons bestaan, waarbij niet alleen CIO/CTO/CxO's aanwezig waren, maar juist ook heel veel mensen uit onze teams. Kennis tanken/delen, met elkaar in gesprek gaan en dat in een geweldige ambiance met top verzorging. Hoe gaaf is dat!
Dit was voor mij ook mijn eerste half jaar als bestuurslid. Ik mag me vooral bezighouden met de vraag hoe we als Platform relevant blijven voor onze leden. Ik vind dit echt een mooie vraag/opdracht. Uiteraard hebben we hiervoor ook input van jullie nodig en dat traject loopt nu. Op basis hiervan gaan we als Bestuur een voorstel formuleren voor de komende jaren van onze vereniging. Dit is overigens ook voor ons als bestuur mooi om echt goed uit te lijnen op en met elkaar, zeker omdat we sinds een jaar 3 nieuwe leden in ons bestuur hebben, waaronder ikzelf.
Als ik nu naar buiten kijk, lijkt de zomer nog niet heel dichtbij, maar goed. We hebben de Tour de France, het EK voetbal (helaas zonder Oranje in de finale) en de Olympische Spelen. Er valt dus zat te kijken ter ontspanning. Of luisteren, natuurlijk. Ik ben zelf een fietser en een wielerliefhebber, dus mijn favoriete podcastst zijn: De Rode Lantaarn, Live Slow Ride Fast en Tweewielers. Wellicht hebben jullie nog andere tips?
Een fijne zomer gewenst en we zien elkaar wellicht bij het eerste CIO Platform Nederland-event daarna. We zijn dan te gast bij Corry Wouters van het VieCuri Medisch Centrum te Venlo, bij ons (Fe)male IT Leaders Network. Op de agenda staat een mooi programma met als titel 'Strategy eats culture for breakfast'. Ik heb er zin in.
Fijne zomer!
Edward Cox,
Algemeen Directeur Louwman Group Services, lid van de Groepsdirectie,
Bestuurslid CIO Platform Nederland
- Labels
Blog: ProRail sponsort de volgende generatie IT’ers
De mini Rubik’s Cube had ik binnen no-time weer opgelost en de doolhof-sleutelhangers waren zo kapot, maar de bèta-Olympiade daarentegen is in mijn herinnering niet stuk te krijgen. Daar ben ik vast de enige niet in. Knik als er nu ook warme herinneringen bij je naar boven komen.
Waar zit jij te knikken? Achter je beeldscherm zeker! Jij bent de IT in gegaan en over een tijdje zullen veel van de meiden van alle middelbare scholen die nú aan een Olympiade meedoen dit ook doen. Want dit jaar vindt eind juli de European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI) in Nederland plaats (Veldhoven). Een mooie gelegenheid om meiden met talent voor IT te enthousiasmeren en de IT-sector op de kaart te zetten als divers en inclusief werkveld.
Want natuurlijk is het leuk om even weg te zijn van school, gekke en uitdagende puzzels op te lossen, en thuis te komen met veel verhalen en grappige gadgets in een giftbag. Achteraf bezien was het echter vooral het treffen van gelijkgestemden wat de meest langdurige indruk maakte. Even niet die leerling zijn die net te enthousiast het huiswerk heeft gemaakt, of die vraag te veel stelt, maar ontdekken dat er meer mensen zijn die een technisch vak leuk vinden, én dat er veel meer is dan de sommen uit het schoolboek. De Olympiades zijn van oudsher gericht op het enthousiasmeren en motiveren van middelbare scholieren voor de bètavakken. Zelf nam ik voor het eerst deel aan een wiskundewedstrijd in de eerste klas en heb dat tot en met mijn examenjaar met veel plezier gedaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik daarna nooit getwijfeld heb om een technische studie of carrière te kiezen.
Extra leuk dat ik nu als IT’er vanuit ProRail betrokken ben bij de sponsoring van de EGOI!
Want het bleef opvallend in de jaren dat ik mijn ‘inner-nerd’ vrij liet op de wedstrijddagen: Ik was één van de weinige meiden. De meeste leden van CIO Platform Nederland zullen dit binnen hun ICT organisatie herkennen. Bij ProRail zijn we bijvoorbeeld trots op de toename van vrouwen binnen ICT van 16% naar 18,1% in zes jaar tijd. Ja, je knikt alweer, herkenbare cijfers. Jammer, want zo lopen we in een krappe arbeidsmarkt een groot deel van de beroepsbevolking mis door vooral de vooroordelen over het vakgebied en een gebrek aan representatie. Bij wiskunde-olympiades bleek het effect van een aparte wedstrijd voor meiden dat er méér meiden deelnamen aan de algemene competitie. In 2021 is de informatica-versie gevolgd met de eerste European Girls’ Olympiad in Informatics, die dit jaar dus in Veldhoven plaatsvindt. En laat de naam je niet van de wijs brengen, de wedstrijd vindt elk jaar plaats in Europa, maar de teams komen uit 50 landen vanuit de hele wereld.
Behalve de sponsoring, draagt ProRail ook bij aan het programma van de wedstrijdweek. Met een workshop van het programma Bevers en Dassen laten we zien dat IT én maatschappelijk betrokken kan zijn (rijden de treinen wel morgen?), én ecologisch (bevers en dassen ondergraven het spoor), én niet alleen achter de computer plaatsvindt (met een drone de burchten opsporen). Er zijn veel factoren in het spel als het gaat om de studie- en loopbaankeuze van meiden, maar één van de redenen om niet voor het Bèta/IT-domein te kiezen is dat meiden vaak een te beperkt beeld hebben van de sector (zie vhto.nl, expertisecentrum genderdiversiteit in Bèta, techniek en ICT). Je hoeft heus niet zo’n techneut te zijn als ik om de IT in te gaan! Daarnaast begeleiden we de kennismakingsspelen aan het begin van de week met een groep vrouwelijke collega’s. Zo laten we zien dat er binnen een technische bedrijf genoeg rolmodellen met verschillende (IT-)beroepen zijn. Om ook de IT-studentes van voornamelijk de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) kennis te laten maken met ProRail, hebben we naast de technische delegatie onze collega’s van HR uitgenodigd om contact te leggen met de vrouwen die bíjna op de arbeidsmarkt rondlopen.
We kijken er ontzettend naar uit om al deze jonge enthousiastelingen te zien strijden op het virtuele wedstrijdveld en zijn vol spanning aan welke delegatie we een prijs mogen overhandigen! Op deze manier kunnen wij als organisatie en IT-afdeling ons steentje bijdragen aan een meer divers en breder aanbod van IT’ers.
Zit je nu weer te knikken en ben je enthousiast? Wil je meer weten over dit evenement, meiden in IT, of de hoe de sponsoring werkt, aarzel niet om contact met mij op te nemen (linkedin.com/in/evy-kalker/).
Evy Kalker
Beheer M365 & Power Platform
ProRail
- Labels
- Diversity & Inclusion
Blog: Hoop, lef en trots!
Ondanks gemaakte vooruitgang met het erkennen van maatschappelijk onrecht zijn we er nog niet en ligt er een rol en verantwoordelijkheid voor publieke leiders om op te pakken. Pak deze met lef op en realiseer hoop en trots!
Bijna een jaar geleden kwam de langverwachte erkenning! Erkenning voor het slavernijverleden en de rol die Nederland hierin speelde. Hoe dapper dat Koning Willem Alexander het lef en durf had om zijn excuses aan te bieden. Het gaf mij hoop en het maakte mij trots! Dit was de tweede keer in korte tijd dat er vanuit de koninklijke familie (Eloise, you go girl!) een boodschap is afgegeven dat onrecht niet meer getolereerd wordt. Wat een lef! I love it! Het inspireerde mij en deed mij nadenken over de leiderschapslessen die ik hieruit kon trekken.
Tegelijkertijd merkte ik aan mezelf dat, hoewel ik het een bijzondere en hoopvolle gebeurtenis vond, ik niet meteen het gevoel had om het uitgebreid te vieren. Dat terwijl ik als voorvechtster van diversiteit en inclusiviteit het gebaar onderschrijf en we naar mijn mening niet genoeg kunnen doen om dit onrecht te bestrijden. En toch zat ik met dat gevoel! Ik begreep het niet! Ik begreep gewoonweg niet waarom ik dat gevoel voor vreugde niet voelde. Dat intrigeerde mij enorm. Inmiddels ben ik er eindelijk achter waar dat gevoel vandaan komt: Ik zie nu eenmaal nog steeds teveel onrecht in de maatschappij.
Dat maakt de bovenstaande erkenning van de Koning voor mij tegenstrijdig en ongeloofwaardig. Publieke leiders die zeggen dat de ketenen verbroken zijn, terwijl we zien dat er nog overal (institutioneel) onrecht plaatsvind en er nog steeds te vaak wordt weggekeken. Denk alleen al aan de vele rapporten: ongekend onrecht, discriminatie binnen ministerie(s?), onveilige werkcultuur enz. We hebben notabene algoritmelijsten nodig om te voorkomen dat onze IT systemen structureel biased zijn ingericht. Om nog maar te zwijgen over de gebeurtenissen die we momenteel in de maatschappij zien.
Onrecht in de maatschappij tekent ons nog altijd met als gevolg dat er nog teveel verschillende vormen van microagressie in organisaties plaatsvinden, ook op hoog niveau. Mensen die vakkundig worden uitgesloten van vergaderingen, krachtige vrouwen die als (black) angry woman worden neergezet wanneer ze een respectvolle maar afwijkende argumentatie hanteren, suggestieve grappen die worden gemaakt terwijl niemand ingrijpt, of veroordelende opmerkingen die over mensen worden gemaakt die toevallig net anders zijn dan degene die de opmerkingen maakt.
Nee, we kunnen wel roepen dat de ketenen verbroken zijn maar het zijn juist deze zaken die mensen doen realiseren dat het gevoel van superioriteit dat tijdens de slavernij de boventoon voerde, nog elke dag aanwezig is. Met het toestaan van deze zaken, hoe klein ook, wordt impliciet meegedaan aan het opnieuw ketenen van mensen.
Dan denk ik: Laten we niet alleen zeggen dat de ketenen verbroken zijn, maar laten we mensen ook echt bevrijden van de ketenen die weliswaar niet altijd zichtbaar zijn maar er wel degelijk zijn.
Deze verantwoordelijkheid is extra besteed aan de mensen met invloedrijke posities. Tegen onze publieke leiders, CEO’s, CFO’s, CIO of met welke hoofdletter jouw rol ook begint zeg ik dan ook: blijf ook elke dag strijden tegen onrecht. Hoe klein dit onrecht ook is.
Denk goed na langs welk moreel kompas je wilt leiden en handelen. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af of je niet blind bent geworden voor onrecht binnen je eigen organisatie. Reflecteer op jezelf en durf aan jezelf toe te geven welke mate van moed je toont wanneer je onrecht of ongelijkwaardigheid meemaakt. Maak je je bijvoorbeeld schuldig aan het voortrekken van mensen die op jou lijken. Ga je gesprekken over diversiteit en inclusiviteit uit de weg? Doe je wel voldoende of kijk je juist weg wanneer het lastig wordt? Durf je echt in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen: Wat doe ik om de onzichtbare ketenen zichtbaar te maken? En ben ik bereid om deze ketenen vervolgens voor eens en altijd weg te doen?
Daarom roep ik op: Gooi die ketenen echt af! Kijk niet weg. Want juist dit lef leidt tot een hoopvolle toekomst waarin we trots kunnen zijn op de kracht van onze diverse samenleving!
#hooplefentrots!
Meryem El-Bouyahyaoui
Bestuurslid CIO Platform Nederland
Portefeuille Diversiteit en Inclusiviteit
- Labels
- CIO Platform Nederland
Blog - Visie voorzitter op de thema's en koers voor 2024
Beste collega's, leden van CIO Platform Nederland,
Nu we het jaar 2024 zijn binnengestapt, vind ik het ontzettend gaaf om de inzichten te presenteren over de centrale thema's die dit jaar vorm zullen geven aan onze reis.
Het doel van deze blog is om onze belangrijkste aandachtsgebieden te laten zien die ons zullen helpen om onze inspanningen af te stemmen op het verbeteren van niet alleen onze individuele organisaties, maar ook de collectieve kracht van CIO Platform Nederland.
Naarmate de technologische mogelijkheden zich ontwikkelen, neemt ook de noodzaak toe om onze digitale strategieën, onze inspanningen op het gebied van innovatie en de transformatie van processen en werkwijzen aan te passen. Binnen het thema Digital Strategy, Innovation & Transformation zullen we daarom de trends en strategieën onderzoeken die onze organisaties naar nieuwe hoogtes van efficiëntie en concurrentiekracht zullen brengen. Tegelijkertijd kijken we ook naar de rol van digital en de CIO in tegenvallende economische omstandigheden, volop kansen om ook dan van waarde te zijn voor uw organisatie. Neem uw bestuursleden mee voor deze sessie in april! En als je een aantal collega's nodig hebt om je te helpen de laatste hand te leggen aan je nieuwe strategie, dan is een Peer Review de ideale optie.
Zowel vanuit een governance- als vanuit een complianceperspectief moeten bestuursleden zich meer bewust worden van en betrokken raken bij cyberbeveiliging. Dit om zowel hun eigen organisatie als de gebruiker van hun producten en diensten te beschermen. Binnen het thema Information Security willen we daarom inspireren tot meer interactie tussen degenen die verantwoordelijk zijn vanuit een bestuursperspectief en meer operationeel gerichte experts. Enkele expertvisies zouden het debat moeten starten met (uitvoerende/toezichthoudende) bestuursleden, CIO/CDO's en CISO's, met een focus op continuïteit in relatie tot cybersecurity-incidenten.
Onze relatie met technologieleveranciers is de laatste jaren onder druk komen te staan, omdat we steeds luidruchtiger ons ongenoegen uitten over bepaalde manieren van bedrijfsvoering. Zolang hun dominantie in de markten blijft bestaan en interoperabiliteit nog steeds een lastige uitdaging is, zullen we druk blijven uitoefenen op het verbeteren van de marktomstandigheden vanuit het thema Vendor Relations. Sommige veranderingen zijn al in de maak, onder andere door nieuwe wetgeving. Hierdoor zal het delen van data toenemen en zal het makkelijker en rendabeler worden om bijvoorbeeld je data in meerdere Clouds te gebruiken. Om deze nieuwe regelgeving efficiënt in de praktijk te brengen, zullen we samenwerking initiëren met relevante stakeholders binnen de overheid en de private sector. De bedoeling is om voldoende transparante verplichtingen te creëren en manieren om aan te tonen dat je aan de regels voldoet. En om de verschillende regelgevende instanties aan te sporen om hun compliancy audits op dezelfde manier aan te pakken. Het doel is om de kosten van naleving zo laag mogelijk te houden. Verder zullen we nieuwe manieren van samenwerking en elkaar wederzijds versterken op het gebied van inkoop blijven onderzoeken en bespreken.
Aan de andere kant moeten we ook de relaties met leveranciers werkbaar houden om de kansen die nieuwe technologieën kunnen, en waarschijnlijk zullen, brengen te maximaliseren. AI bijvoorbeeld zal op de meeste van onze roadmaps voor innovatie staan. Hoewel er al volop mee wordt geëxperimenteerd en AI zelfs in steeds meer operationele systemen wordt toegepast, bijvoorbeeld in cyberveiligheid, zijn er misschien nog wel een aantal dilemma's op het gebied van AI en data governance en ethiek, moet er aan een nieuw regelgevingskader worden voldaan en moet de zakelijke impact ervan worden vastgesteld. Veel mogelijkheden om inspiratie te delen en elkaar te helpen! Hetzelfde geldt voor duurzaamheid, dat hoog op de 'to do'-lijst van veel organisaties zal staan, en belangrijk is voor de wereld en de volgende generaties, maar ook een grote uitdaging als het gaat om het verzamelen en rapporteren van relevante gegevens en nieuwe zakelijke kansen. Hier kan de nieuwe CEG Sustainability nieuwe inzichten en best practices bieden.
Naast de uitdagingen en kansen die ik hierboven heb aangehaald, hebben de meesten van ons ook te kampen met moeilijkheden om hun personeel voldoende geschoold te houden voor de toekomst of om de beschikbare capaciteit in lijn te houden met de projecten en programma's die in onze plannen voor 2024 zijn opgenomen. Nieuw opgeleid talent zal slechts een deel van de last verlichten, dus moeten we ook kijken naar het up-to-date houden van de vaardigheden van de huidige werknemers of hen omscholen en een inspirerende en stimulerende werkplek bieden. Diversiteit omarmen is daarom niet alleen een morele plicht, maar ook een strategisch voordeel. Daarom wil het thema Diversity & Inclusion in 2024 onderzoeken hoe het stimuleren van een diverse en inclusieve werkplek de creativiteit, innovatie en algehele organisatieprestaties verbetert, en de rol van de CIO daarin verder uitwerken.
Laat deze blog, terwijl we samen aan deze reis beginnen, dienen als een katalysator voor dialoog, samenwerking en gezamenlijk leren in 2024!
Met vriendelijke groet,
Martijn Koning
Voorzitter
CIO Platform Nederland
- Labels