Netwerkdiner Mammoet

Netwerkdiner Mammoet

15 februari 2019

De werf in Schiedam van Mammoet vormde dinsdag 12 februari het decor van het eerste Netwerkdiner van 2019 voor de leden van het CIO Platform Nederland. Gastheer Gerrit Dekker en zijn team namen de 25 aanwezige CIO’s mee in de IT-wereld van de wereldmarktleider op het gebied van zwaar tillen en transport.

2019-02-12 Rondleiding NWD Mammoet.jpg

De ontvangst was gepland in het markante kantoorgebouw ‘de Bolder’. De vorm van dit gebouw staat symbool voor standvastigheid. Het plaatsen van het gebouw was een sterk staaltje vakmanschap van Mammoet. Het gebouw is in 2001 in Zwijndrecht in een hal "stekkerklaar" gebouwd en daarna op een eigen ponton over water naar zijn eindbestemming in Schiedam vervoerd en daar op de fundering geplaatst. 

Direct na de ontvangst ging de rondleiding over de werf in Schiedam van start. “Opa” Jan van Wees - al ruim 50 jaar in dienst - deelde vol passie hoe het kleine familiebedrijf is uitgegroeid tot wereldmarktleider. In eigen beheer heeft Mammoet vele unieke til- en transport mechanieken ontwikkelt waar geen enkel ander bedrijf toe in staat was.

Reshape IT
Eenmaal terug in ‘de Bolder’ was het woord aan Gerrit Dekker om de IT-strategie nader toe te lichten. In een bedrijf waar de focus ligt op zwaar tillen en transport vergt het de nodige aandacht om IT hoog op de agenda te krijgen. Door Gerrit is onder het programma “Reshape IT” een duidelijke koppeling aangebracht tussen de Business strategie en de IT-strategie. Deze koppeling is belangrijk om IT en de bijbehorende innovatie daadwerkelijk te verankeren in de organisatie. Innovatie op het gebied van engineering én IT is een strategische succesfactor om wereldmarktleider te zijn en te blijven. Om grotere efficiëntie en wendbaarheid te bewerkstelligen gaat Mammoet wereldwijd een nieuw ERP-systeem uitrollen en wordt een service-bus ingericht waarop de diverse processen en bijbehorende applicaties kunnen aanhaken. De ERP implementatie heeft commitment van de Board en een trekker vanuit de business.

Mammoet in a box
Een flinke uitdaging was 3 jaar geleden weggelegd voor Mammoet IT-collega Marvin Wigmore. Destijds werd hem gevraagd een nieuwe wereldwijde infrastructuur én een nieuw team op te bouwen. De on premise systemen presteerden onder de maat en de kosten liepen hoog op. Marvin presenteerde de reis naar de Cloud die hij en zijn team hebben afgelegd. Waarbij letterlijk alles vanaf de tekentafel opnieuw is ingericht. Met als belangrijkste implementatie “Mammoet in a box”: een gestandaardiseerd virtueel datacenter dat per regio kan worden ingezet ter ondersteuning van de business. Na veel zendingswerk om de business mee te krijgen, resulteerde deze reis in een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, snelheid en kostenreductie. Ook is het proces ‘application profiling’ ontwikkeld. Binnen dit proces wordt beoordeeld of een applicatie vervangen wordt door een SaaS-, PaaS- of IaaS-oplossing.

Mammoet out of the box
Mammoet is groot geworden door continue te innoveren op til- en hijstechnieken en kraanopbouw zoals o.a. de zichzelf opbouwende kraan op een klein oppervlakte. Pascal Kartan is de uitdaging aangegaan om buiten de gebaande ‘metalen’ paden naar innovatie te kijken, kortom ‘Mammoet out of the box’. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van digitale innovatie in combinatie met het metaal. 

Pascal lichtte een aantal innovatiesuccessen toe waaronder:

  • VR om leer- en test scenario’s te ontwikkelen. Zo is er een digital twin van een kraan gebouwd bedoeld voor trainingsdoeleinden
  • Platformen creëren nieuwe businessmodellen. Met als voorbeeld “DIMA equipment rental”, een portal waarmee stil liggend metaal wordt verhuurd.
  • Een eigen camera-auto welke nu op drie opdrachten is ingezet in het offerte traject voor het plotten van een route voor zwaar transport.
  • Augmented Reality. Een digital twin van de werf waarmee de impact op de werkzaamheden kunnen worden ingecalculeerd.
  • Snelle applicatie-ontwikkeling voor ‘fit to purpose’ oplossingen.

Belangrijke ingrediënten om innovatie binnen Mammoet te realiseren:

  • Mensen: door alle lagen van de organisatie bewustwording voor innovatie creëren.
  • Innovatie coaches aanstellen om collega’s te leren innoveren.
  • Een gebalanceerd portfolio voor de korte en lange termijn.
  • Het hanteren van een ‘innovatie funnel’ met gedeeld eigenaarschap om brede betrokkenheid en zichtbaarheid te realiseren.
  • Vertrouwen geven om te experimenteren en de bereidheid in het kweken van vertrouwen tijd en geld te steken.
  • Samenwerken met start- en scale-ups.

Digital Twin in de praktijk
Ter afsluiting van het plenaire gedeelte is een gezamenlijke discussietafel opgestart rondom het thema Digital Twin. Jan van de Wouw, CDO van Royal IHC en Mark Vermeer, CIO van Gemeente Rotterdam lichtten dit thema toe vanuit hun eigen context. Vervolgens werden in de groep waardevolle learnings, cases en uitdagingen gedeeld. Een zeer waardevolle afsluiting waar verdere verdieping in een toekomstige sessie op zal komen. 

Het gevarieerde programma werd afgesloten met een zeer smakelijk Indonesisch buffet. Dit eerste Netwerkdiner heeft weer veel inspiratie opgeleverd. Het volgende Netwerkdiner staat gepland op donderdag 18 april. Dan zijn we te gast bij Artie Debidien, CIO van de NIBC bank, natuurlijk zal er tevens een technologische ontwikkeling geagendeerd worden waarop we dan met elkaar de discussie over hebben.

Close