Gebruik praktische principes en praktische richtlijnen voor teams
Architectuur in een Agile omgeving: Welke principes stel je op voor autonome teams? En hoe ga je om met zaken als security, privacy en architectuur laat beklijven in de agile teams?
In de Agile-wereld zijn talloze zelfsturende teams dagelijks aan het werk om met kleine stappen veel waarde te leveren voor hun klanten. Dit zijn zowel interne als externe klanten. 5 Februari jl. hebben we met de deelnemers van Kennisgroep (CEG) Innovation & IT onder meer gesproken over de rol van de Enterprise Architect bij innovaties. In deze blog een overzicht van one-liners die wellicht als bevestiging dienen of hulp bieden bij het inbedden van architectuurprincipes ook bij jouw organisatie!
Met een groep Enterprise Architecten van toonaangevende leden uit de achterban van het CIO Platform Nederland zijn in een korte stand-up-ronde ervaringen uitgewisseld over wat werkt in DevOps-teams in het kader van architectuur principes. In alle gevallen wordt software beheerd en ontwikkeld in operationele teams, waarbij de teamleden met elkaar verantwoordelijk zijn voor hoe zij de gewenste use cases opleveren. De gedachte daarachter is onder andere om mensen in hun kracht te zetten door ze zelf verantwoordelijk te maken voor datgeen ze realiseren. Een veel gehoord probleem is echter hoe je in deze ‘ongestructureerde’ omgeving zaken als security, privacy en architectuur laat beklijven in de teams. “Dat moet je organiseren en faciliteren en gaat NIET zomaar vanzelf” aldus Ruud Overbeek, Enterprise Architect van Thales Nederland. Hij vertelde in zijn toelichting over de rol van de architect bij Thales:
- Beperk de complexiteit tot een minimum
- Faciliteer goede balans tussen Risico en Waarde
- Selecteer belangrijke technologieën om in te investeren
- Gebruik praktische principes en praktische richtlijnen voor teams
- Zorg voor een hechte relatie tussen Business & IT
Zijn hele presentatie is terug te vinden in de online kennisbank (alleen beschikbaar voor de leden van het CIO Platform Nederland).
Hierna volgen enkele one-liners, waarvan we hopen dat ze andere architecten verder helpen en waarvan ze zich bewust van moeten zijn als er ook gewerkt (gaat worden) met Architectuur Principes:
- Laat teams zelf met de principes komen, waarmee zij goed hun werk kunnen doen: zelf bedenken ipv opleggen.
- Principes zijn richting gevend, niet beperkend.
- “Vrijheid geven”, zo veel als mogelijk. Let op! is deels ook technology afhankelijk, niet in alle gevallen uniform uit te werken.
- Bekijk de samenhang van de principes, breng balans in what's in it for architectuur en voor ontwikkeling en beheer.
- Zorg voor een beknopte set aan architectuur principes.
- Standaardiseer het IT-landschap waar mogelijk. Let op: dit is geen doel op zich. Soms is een afwijking goedkoper in een bepaalde situatie.
- Automatiseer zo veel als mogelijk, waardoor zo veel als mogelijk self service plaats kan vinden en men geen hindernissen hierin tegenkomt.
- Speel niet de politieagent als de principes niet gevolgd worden.
- Werk de principes uit door implicaties en voorbeelden op te nemen of zelfs door een case uit de praktijk waar het principe in toegepast is.
- Review de principes jaarlijks door de info er omheen te updaten, niet zo zeer om de principes compleet te herzien.
- Maak een community over “Architectuur” – een gilde van 'architect’ rollen.
Een van de reacties na afloop van het intensieve en interactieve programma: “Interessant om zo samen te sparren over een specifiek onderwerp!”.
Bijeenkomst Kennisgroep (CEG) Innovation & IT
Thales, Hengelo, 5 februari 2019
Deel dit bericht