CIO-verenigingen en Draghi gaven de assist, Commissie nu aan zet om te scoren

CIO-verenigingen en Draghi gaven de assist, Commissie nu aan zet om te scoren

13 september 2024

Eerder deze week verscheen het rapport van Mario Draghi “The future of European competitiveness”. Dit wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de discussie over de toekomst van Europese concurrentiekracht. Een mooi moment om te zien in hoeverre dit overeenkomt met het Manifest dat wij als CIO Platform Nederland eerder dit jaar met de zusterverenigingen uit België (Beltug), Duitsland (Voice e.V.) en Frankrijk (Cigref) uitbrachten: “A Perspective on tomorrow's digital world”.

2024-09-13 CIO-verenigingen en Draghi gaven de assist Blog Martijn

De afgelopen jaren hebben we als CIO Platform Nederland de ervaringen en belangen van onze leden onder de aandacht gebracht van politiek en overheid, in Nederland en Europa. Dat deden we bijvoorbeeld door onze visie op de toekomst en de rol van digitale technologie daarin, te verwoorden in documenten en publicaties die we hebben gedeeld in aanloop naar de verkiezingen. In ons gezamenlijk manifest benadrukken we de noodzaak voor Europa om een ambitieuze agenda voor innovatie en technologisch leiderschap te koppelen aan de bestaande inspanningen voor het reguleren van de digitale ruimte en data-economie.

Visie CIOPN en zusterverenigingen t.o.v Draghi
Draghi's rapport sluit hierbij aan, door de uitdagingen te onderzoeken die de industrie en bedrijven in de interne markt ondervinden en draagt bij aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie voor duurzame welvaart en concurrentievermogen in Europa. Het rapport stelt voor om de focus te leggen op duurzame concurrentiekracht, economische zekerheid, open strategische autonomie en eerlijke concurrentie als pijlers van voorspoed.

De visie van CIO Platform Nederland en haar zusterverenigingen is dat Europa vaardigheid in het gebruiken van digitale technologie moet stimuleren bij alle burgers, professionals moet uitrusten met de nodige digitale vaardigheden voor hun werkplekken, en experts moet voorzien van de vaardigheden die nodig zijn om nieuwe technologieën te ontwikkelen en op de markt te brengen. De aanbevelingen van Draghi om te investeren in topinfrastructuur en een geschoolde beroepsbevolking om de concurrentiepositie van Europa te behouden en te versterken sluit hier nauw bij aan.

In het manifest roepen de verenigingen van zakelijke gebruikers van digitale technologie op tot het versterken van de Europese concurrentiepositie in een veranderend geopolitiek landschap. Bijvoorbeeld door te zorgen dat we toegang houden tot strategische grondstoffen en materialen; Door te zorgen voor regels die de concurrentiekracht en de interne markt versterken, omdat ze een level playing field tot stand brengen; En door innovatie te bevorderen die Europa sterker maakt, bijvoorbeeld door alternatieven te bieden voor technologieën die worden gedomineerd door buiten-Europese partijen. Ook Draghi richt zich op deze aspecten, die nodig zijn om de Europese eenheid en concurrentiekracht te vergroten, innovatie bevorderen, de afhankelijkheid van andere economische regio’s voor grondstoffen e.d. te beperken en die leiden tot economische groei.

De verenigingen roepen ook op tot meer samenwerking tussen de Lidstaten op gebied van het implementeren van regelgeving, zodat die Europese organisaties een voorsprong geven wanneer de normen internationaal worden overgenomen, zoals in het verleden vaak is gebleken, en geen belemmering. We roepen op om meer op Europees niveau te gaan denken en handelen, in plaats van nationaal niveau. En deze oproep weerklinkt ook duidelijk in Draghi’s strategie voor Europa.

Vooruitblik
Samenvattend, het rapport van Draghi kan worden beschouwd als een stap in de richting van de doelstellingen die in het manifest zijn uiteengezet, door concrete strategieën en aanbevelingen te bieden die de EU kunnen helpen haar leiderschap op het gebied van digitale technologie te behouden en te versterken, terwijl tegelijkertijd wordt gewerkt aan een duurzame en inclusieve economische groei.

We zijn erg benieuwd hoe de nieuwe Europese Commissie met deze voorzetten voor haar beleid om zal gaan. En hoe het Europese Parlement hierop zal reageren. Een eerste proeve daarvan verwachten we op 12 november a.s. te krijgen, wanneer we met onze zusterverenigingen een ontmoeting hebben met MEP Stéphanie Yon-Courtin en collega’s in Brussel, om te spreken over het manifesto en de Europese digitale toekomst.

Martijn Koning
Voorzitter CIO Platform Nederland

Close