Regeerprogramma met digitale accenten

Regeerprogramma met digitale accenten

17 september 2024

In het onlangs gepresenteerde regeerprogramma van het kabinet-Schoof wordt, in vergelijking met eerdere regeerakkoorden, vrij sterk de nadruk gelegd op digitale technologie en digitalisering. In vrijwel alle hoofdstukken van het programma is hier aandacht voor. Ook in de troonrede benadrukte koning Willem-Alexander het belang van digitalisering voor de toekomst van Nederland. De regering wil ervoor zorgen dat iedereen veilig en vertrouwd kan deelnemen aan de digitale samenleving.

2024-09-17 Regeerprogramma

De hoofdstukken van het regeerprogramma die zich richten op veiligheid, zijn het meest digitaal georiënteerd. Het benadrukt de noodzaak van een digitaal weerbare samenleving, met specifieke maatregelen zoals de implementatie van de Cyberbeveiligingswet (Cbw), waarmee de NIS2 richtlijn wordt geïmplementeerd. Deze wet treedt naar verwachting in het derde kwartaal van 2025 in werking. CIO Platform Nederland is nauw betrokken bij de implementatie van deze wet. Bijvoorbeeld door het leveren van input op voorgenomen wetsteksten en het delen van vragen die leven bij de leden, zodat daarop antwoord kan worden gegeven door de overheid.

Op het gebied van innovatie en kunstmatige intelligentie (AI) wil het kabinet het Nederlandse AI-ecosysteem versterken door toegang tot supercomputers, hoogwaardige kennis en data te faciliteren. Dit zal bedrijven, onderzoekers en overheden ten goede komen en de toepassing van AI in verschillende sectoren bevorderen.

In de zorgsector wordt de uitwisseling van gegevens versneld verbeterd, met een nadruk op de regie van patiënten over hun eigen gegevens en het gebruik van AI voor administratieve doeleinden. Dit wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van een meer geïntegreerde en efficiënte gezondheidszorg, waarbij digitale technologieën een cruciale rol spelen.

Het kabinet zet ook in op het verbeteren van de digitale economie en infrastructuur, met als doel iedereen toegang te geven tot gigabitinternet, en het stimuleren van het midden- en kleinbedrijf (mkb) om digitalisering te benutten. Hierop zijn verschillende regelingen en subsidies gericht. Om te zorgen voor betere digitale vaardigheden, wordt ingezet op versterken van het onderwijs op deze punten, zowel in het basis als hoger onderwijs. Dit zal gezamenlijk moeten leiden tot een versterking van de digitale economie en innovatiekracht in Nederland.

Deze plannen van het kabinet tonen een duidelijke focus op innovatie, samenwerking tussen publieke en private sectoren, en het verbeteren van de digitale vaardigheden van de bevolking.

Het kabinet sluit hiermee vrij nauw aan bij de prioriteiten die CIO Platform Nederland vorig jaar in de aanloop naar de verkiezingen al heeft gepubliceerd, en waarin onderwijs, veiligheid, marktwerking en een efficiënte implementatie in het bijzonder werden onderstreept.

Close